soya filizi

fasulye filizi (mung bean sprout)

soyfa soya filizi2

Piyasamizda soya filizi diye bilinen, bizdeki adi “Maş Fasulyesi” (Vigna radiata) olan bir baklagilin yapraklari henuz cikmak uzere iken toplanmis filizidir. Hindistan, Cin ve Guneydogu Asya’da buyuk miktarlarda yetistirilir. Cin, Japon, Filipin, Endonezya, Vietnam, Kore ve Tai mutfaklarinda kavurmalarda (stir-fries), corbalarda, pilavlarda, cin-makarnasi ve boreklerde (spring-rolls) populer olarak kullanilir.

Fasulye filizimizi mutlaka deneyin, simdiye kadar denediklerinizin baska birsey oldugunu anlayacaksiniz!

Basit bir yesillik olmalarinin otesinde fasulye filizlerinin en onemli ozelligi icerdikleri faydali besin, vitamin ve minerallerin, kendi tohumlarinda bulunan degerlerin cok daha uzerinde olmasidir. Buna karsilik tohumda icerilen enzimler, yaglar ve karbonhidratlar cozulmus ve filizin gelismesi icin kullanilmistir. Asagidaki tabloyla bunu kisaca ozetliyebiliriz.

  • Toplam karbonhidrat içeriği yüzde 15 azalır
  • Protein kullanılabilirliği yüzde 30 artar
  • Kalsiyum içeriği yüzde 34 artar
  • Potasyum içeriği yüzde 80 artar
  • Sodyum içeriği yüzde 690 artar
  • Demir içeriği yüzde 40 artar
  • Fosfor içeriği yüzde 56 oranında artar
  • A vitamini içeriği yüzde 285 artar
  • Tiamin veya B1 vitamini içeriği yüzde 208 artar
  • Riboflavin veya B2 vitamini içeriği yüzde 515 artar
  • Niasin veya B3 vitamini içeriği yüzde 256 artar
  • Askorbik asit ya da C vitamini içeriği sonsuz artış gosterir.

Soya Filizi Kavurma (4 kisilik)

imag0069

 

250 gr soya filizi, 2 adet havuc (ince kiyilmis), 1 kase ince kiyilmis lahana (beyaz kismi), 1 dis sarmisak (kiyilmis), 1 kasik sivi yag, 1 kasik soya sosu, tuz, karabiber.

Tercihen vok tavada orta-yuksek ateste yagi isitin ve havuc ile sarmisagi 2-3 dakika yumusayana kadar karistirarak soteleyin. Soya filizi ve lahanalari ekleyin 2-3 dakika karistirarak tekrar soteleyin. Soya sosu, tuz ve karabiberi ekleyip 1 dakika daha soteleyin; tercihe gore sicak veya soguk servis edebilirsiniz.

 

 

Soya filizi salatasi

imag0098

250 gr soya filizi, 2 taze sogan (dogranmis), 1 kucuk domates (kucuk kupler seklinde dogranmis), 1 kasik zeytinyagi, 1/2 limon, tuz.

Soya filizlerini 10 dakika sirkeli suda bekletin ve suzup salata tabagina alin. Once dogranmis taze soganlari ardindan domatesleri  uzerine ekleyin. Tuzunu serpin ve limonun suyunu gezdirin. 10 dakika sonra zeytinyagini gezdirin; arzu ederseniz ala-yesil zeytinle susleyebilirsiniz.

 

 

Zeytinyagli soya filizi (4 kisilik)

1 ad ortaboy sogan, 3 havuc, 300 gr soya filizi, 1 kucuk cay bardagi zeytinyagi, 1/2 tatli kasigi tuz, 1 tatli kasigi seker, 1/2 limon, 1 tatli kasigi nane, 5-6 ufak dis sarmisak, dereotu

IMAG0059

 

Soganimizi dograyip zeytinyaginda iyice kendini birakana kadar kavuruyoruz.

 

 

 

 

 

IMAG0060

 

Ardindan ince ince dogradigimiz havuclarimizi ve sarimsaklarimizi (kabuklariyla beraber) yarim bardak  su ilave edip havuclar yumusayincaya kadar pisiriyoruz.

 

 

 

 

IMAG0063

 

Son olarak soya filizi (onceden sirkeli suda yikanmis ve suzulmus), tuz, seker, nane ve limonu ekleyip, soya filizleri kendini birakana kadar tencerede cevirmek suretiyle soteliyoruz.

 

 

 

 

IMAG0064

 

 

Uzerlerini ortecek kadar su ilave edip 10 dakika daha pisiriyoruz ve ocagi kapatip sogumasi icin serin bir yere aliyoruz.

 

 

 

 

Soguduktan sonra uzerine ufak ufak kopardigimiz dere otlarini serpiyoruz. Servise hazirdir, afiyet olsun.

IMAG0068

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s