tempe

Hazirlanisi

peanut-tempehOzel bir yontem yoktur. Direk kizartabilirsiniz, yemege katip pisirebilirsiniz ya da marine edebilirsiniz.  1 cm den biraz ince seritler halinde dilimlenirse pismesi kolaylasir. Bir diger yontem kaynayan suda tempeyi butun olarak 5-15 dakika haslamaktir. Kizartma ya da marine etme isini haslamadan sonra yapabilirsiniz, ya da hemen soslayip kizartabilirsiniz.

Kofte yapmak icin once buharda pisirip sonra robot vs. ile kiyma haline getirin, baharat/tuzunu ekleyip koftenizi sekillendirin Koftelerin pistikten sonra dagilmamasi icin keten tohumu unu ilave etmenizde fayda var.

Tempeyi saklamanin en iyi yolu strec film ile sarip buzluga koymaktir. Bu sekilde aylarca rahatlikla saklayabilirsiniz. Cozulmesi icin mikrodalga kullanmayin, 1-2 saat oda sicakliginda yahut geceden buzdolabinda bekletin.

Menderes-20140128-00152

soya sos, zeytinyagi, tuz, biber ve limonla terbiye edilmis tempe sis kebap

Buritos

125 gr tempeyi buharda 10 dakika pisirip ardindan ufalayin (bicak, rende, el vs. kullanarak). Ceyrek sogan, yarim domates, bir sivri biberi ince dograyip tempeyle karistirip biraz yag ile islattiginiz tavada soteleyin.

Menderes-20140310-00277

Elde ettiginiz karisimi lavas ekmegine rulo halinde sarip uzerine kasar peyniri rendeleyin. Ruloyu 180 derece firinda kasarlar kizarana kadar pisirin.

Menderes-20140310-00278

Tursu ve/veya dilimlenmis taze domates ile servis edin.

Tempe tava

Orta boy sogani ince dograyip 2 kucuk sarmisakla pembelesip karamelize olana dek tavada (tercihen vok tava) az yagla kavurun.

2 sivri biberi kucuk parcalar halinde ekleyip 2 kasik su, 1 kasik tatli soya-sosu, 1 tutam bebe-cevizi rendesi ilave edip biberler yumusayincaya kadar pisirin.

Kucuk kusbasi seklinde dogranmis tempeyi (250 gr) arzuya gore tuz, karabiber ektikden sonra kapagini kapatip 10 dakika pisirin. Dibinin yapismamasi ve tek renk pismesi icin ara sira  karistirmayi ihmal etmeyin.

Uzerine elle kopardiginiz dere otunu serpip pilavla beraber servis edebilirsiniz.

Menderes-20140325-00307

Tempe-burger

Koftenin yapilisini yukarida “hazirlanisi” kisminda anlatmistik; gerisi sizin hayal gucunuz. Cok bilinen kisa bir tarif soyle:  Tempe, biraz cig kabak, kurusogan, ispanak, zeytin yagi, cok az soya sosu, tuz, karabiber, cok az kimyon ve keten tohumu unu (harcin yapismasi icin) mutfak robotundan gecirilir ve 2 cm kalinliginda kofteler hazirlanir.

Menderes-20140402-00326

Balik ve tempe

Tepsiye dizdiginiz baliklarin sagina, soluna, arasina, icine yarim parmak kalinliginda dogradiginiz tempeleri yerlestirin ve firina verin. Arzu ederseniz tempeyi daha onceden oyster sos veya limon sosuyle marine edebilirsiniz.

Menderes-20140321-00298

Baliklari cevirirken tempeleri de cevirin.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s