tofu

Hazirlanisi

Tofunun suyunu cikarmak gerekir; tofuyu birkac kat kagit havlu ya da temiz kuru bez arasina sarip uzerine agirlik koyun (dolu kavanoz, konserve kutusu, kitap, tas ne varsa). Hafif egimli bir kesme tahtasi uzerinde durursa suzulen su kolayca akacaktir. Yarim saat bekleyen tofu beraber pisecegi malzemelerin lezzetini icine alacaktir. Isiniz aceleyse el ile hafifce bastirarak da suyun cikmasini saglayabilirsiniz.

index2.jpg

Hazirligini yaptiktan sonra ilk denemeniz icin 1 cm seritler halinde kesip 15 dakika tuzlu sicak suda (1 cay kasigi tuz, 1 bardak kaynar su) bekletip sade veya misir ununa bulanmis olarak kizartmanizi oneririz. Yagin iyice kizmis olmasina dikkat edin. Once bir tarafini altin sarisi olacak sekilde kizartin, sonra diger tarafini.Bu size tofunun kendi tadini gosterecektir. Ilk denemenizden sonra cesitli sekillerde marine edip yada pisirip deneyim elde etmis olursunuz. En populer kizartma yontemleri:

  •  hafif kavrulmus ince dogranmis sogan ile (biber ve domates de ekleyebilirsiniz)
  • az sulandirilmis salcaya bulanmis olarak
  • soya sosuna bulayarak
  • misir unu veya teriyaki veya oyster sosuna bulayarak

Nasil Saklayalim?

En iyi saklama bicimi tofunun suyunu suzdukten sonra yapismaz bir kagida sarip buzluga ya da dondurucuya koymaktir. Bu sekilde aylarca muhafaza edebilirsiniz. Dondurulmus tofuyu pisireceginiz zaman mikrodalga veya buzdolabinda cozdukten sonra herzaman yaptiginiz gibi suyunu cikartmayi unutmayin.

Tofuyu kisa zamanda tuketecekseniz, paketinden cikartip temiz bir kaba alin ve uzerini ortecek sekilde taze cesme suyu (cunku klorludur) doldurun. Kapagini kapali tutup 1-2 gunde bir suyunu degistirmek suretiyle 10-15 gun kadar buzdolabinda (4-8 derece) saklayabilirsiniz.

Tofu mantisi

Suyunu suzdugunuz tofuyu kupler halinde kesip bir tepsiye yayin. Uzerini ortecek kadar et suyu ekleyip (biraz salca da ilave edilebilir), tuzunu ilave ettikten sonra orta hararette firina verin. Menderes-20140209-00183Ara sira uzerlerini kendi suyuyla islatarak, her iki tarafi hafif kizaracak sekilde pisirin.Menderes-20140209-00186

Ister suyunu suzup ister suzmeden uzerine yogurt (sarmisakli) ve yagda kizdirilmis pul biber gezdirip servis edin.Menderes-20140209-00191

Hunkarbeyendi

Patlicanlari ocakta kozleyin, iclerini cikartin, zeytinyagi, tuz ilave edin.

Tofunun suyunu cikardiktan sonra, kup halinde dograyip hafif kizartin.

Domates, cok az salca ve biraz etsuyu icinde 15 dakika pisirin ve servis edin.

Menderes-20140218-00214

Karniyarik

Menderes-20140224-00233

Icini hazirlarken kiyma yerine tofu kullanin ve yeteri kadar tofuyu elinizle ufalayin. Ufaladiginiz tofuyu ince dogranmis sogan, domates, yesil biber ve biraz salca ile cok az yagda soteleyin. Patlicanlarin karnini bu harcla doldurup tercihe bagli olarak et suyu ilave edip orta hararetli ateste 15 dakika pisirin.

Menderes-20140224-00237

Zeytinyagli dolma (karisik)

Tofulari uygun buyuklukte kesilip iclerini oyun ve dolma harciyla doldurun.

Icleri doldurulmus tofulari 20 dakika pirinc harci yumusayana kadar buharda pisirin. Daha sonra genis bir tencerede yariya kadar pismis biber dolmalarinin uzerine yerlestirilip son olarak beraber pisirin.

zeytinyagli

Coban Kavurma

Tofuyu kucuk kusbasi seklinde dograyip biraz yag ile alti-ustu hafif kizaracak sekilde (tercihen vok tavada) soteleyin.

tofu coban kavurma

tofulu coban kavurma

Daha sonra iri iri kestiginiz sogan ve yesil biberleri ilave edip 5 dakika daha pisirin. En son uzerine 2 kasik soya sosu gezdirip icine domatesleri dograyin ve  2 kasik su, tuz, karabiber, kekik ilave edip kapagini kapatin. Domateslerin fazla pismesine izin vermeden ocaktan indirin. Dere otuyla susleyip servis edin.

Turk usulu tofu yemegi

IMAG0047Malzemeler resimde goruldugu gibi, ayrica 1/2 cay bardagi sivi yag, 1 kasik az tuzlu soya sosu, 1/2 kasik salca, 1 tatli kasigi tuz, 1/2 tatli kasigi kekik ve su.

IMAG0050Patates ve havuclari dograyip bir tavada hafif pisecek sekilde sivi yag icinde soteleyin, tuz ilave edin ve baska bir tencereye alim (bir kac havucu tofuyla pismesi icin tavada birakin).

Sogan ve yesil biberleri ince dograyip ayni yagin icindeIMAG0048

kavurmaya devam edinIMAG0051 ve hafif yumusayinca tofulari ekleyin.

Tofulari rahat kizarmasi icin  diger malzemelerin atina alin, bir yuzu hafif sarilasinca obur yuzunu cevirin ve uzerine soya sosunu gezdirin.

IMAG0053

Tofularin diger yuzleri de ayni sekilde pisince salca, tuz, kekik ve iri dogranmis domatesleri ilave edip salca iyice eriyinceye kadar pisirin.IMAG0054

Salcanin kolay erimesi icin biraz su ekleyebilirsiniz.

.IMAG0055

Hepsini tencereye aktarin ve uzerlerini biraz gececek kadar su ekleyip 10 dakika daha pisirin.

Pilavla servis edebilirsiniz. IMAG0056

IMAG0057

 

 

 

 

 

 

 

 

Küba Usulü Tofu (veya etli) Pikadillo 

1 porsiyon olarak hazırlandı.Malzemeler:

  • 250 g tofuIMAG0162
  • opsiyonel – 100 g dana eti (veya kıyma)
  • 3 domates
  • 3 sivri biber (1 tanesı acı olabilir)
  • 1 sogan
  • 1 kasık kuru üzüm
  • 8 tane dogranmış yeşil zeytin
  • 1 kasık salca
  • 1 kasık sirke
  • 1 adet defne yapragı
  • 1/2 kasık feslegen
  • 1 diş sarmısak (kıyılmış)
  • tuz
  • sıvı yağ

Küçük kuşbaşı doğranmış etleri tavada 2 kasık yağ ile hafif soteleyin ve bir kenara alınIMAG0163. Kabaca doğranmış biber ve soğanı ayrı bir tavada 2 dakika 3 kaşık yağda soteleyın ve suyu süzülmüs/doğranmış tofuları ekleyin. Tofuların altı/üstü hafif kızaracak şekilde 5 dakika pişirin. Zeytin, üzüm, defne yaprağı, feslegen, sarmısağı ekleyip kapağı kapatın ve 3 dakika daha pişirin.IMAG0168

Etleri ekleyip 1 çay kasığı tuz atın, karıştırıp tekrar kapağı kapatın ve 3 dakika daha pişirin.

IMAG0169

 

 

 

Kabuğu soyulmuş, irice dogranmış domatesleri,  salça ve sirkeyi ilave edin, yarım bardak sıcak su ekleyip tahta bir kaşıkla salçanın erimesini sağlayın. Son olarak kapağı kapatıp 15 dakika kısık ateste pişirin. IMAG0171

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s